Bocian biały, opis

Bocian biały, opis

Bocian biały jest jednym z ciekawszych dużych ptaków z rodziny bocianowatych, którego można w okresie letnim zaobserwować w Polsce. Ptak ten pierwotnie zamieszkiwał głównie tereny zalesione.

Bocian biały jest jednym z ciekawszych dużych ptaków z rodziny bocianowatych, którego można w okresie letnim zaobserwować w Polsce. Ptak ten pierwotnie zamieszkiwał głównie tereny zalesione. Obecnie preferuje obszary trawiaste takie jak łąki, sawanny, czy też tereny uprawne. Z racji tego, iż jest to ptak brodzący, nie stroni on od okresowo zalewanych wodą łąk lub bagien, gdzie odnajduje bez problemu pożywienie. Swoje gniazda bociany lokują głównie na odosobnionych drzewach lub słupach elektrycznych, nie zwracając jednocześnie uwagi na siedliska ludzi znajdujące się w pobliżu. Powoduje to, że bardzo często można na nie natrafić w samym środku wsi. Ptaki te charakteryzuje białe upierzenie (z wyjątkiem czarnych lotek) oraz czerwone nogi i dziób. Można je zaobserwować w okresie od marca do września. Charakterystycznym dźwiękiem wydawanym przez te zwierzęta jest klekot, który usłyszeć można głównie podczas godów.

 

Z racji tego, że jest to ptak mięsożerny, jego głównym pożywieniem są owady oraz jaszczurki i węże, a w czasie żniw to głównie myszy i norniki. Dzięki temu jest on uważany za zwierzę pożyteczne. Mimo wielu krążących opinii bociany nie przepadają za żabami, którymi żywią się wyłącznie w ostateczności.